Turistinformation

TURISTINFORMATION

VELKOMMEN TIL GRÅSTEN & OMEGN

- Et grænseland med det bedste for enhver smag

Langs kysten ved Flensborg Fjord ligger et land, formet af røde mursten, eventyrlige fortællinger og en fatal krig, rig på kulturelle og historiske oplevelser.

Uanset om man elsker at vandre langs snørklede historiske stier, eller om man vil danse natten lang, gøre en god handel, eller spise gammeldags isvafler med jordbærmarmelade, så er den sønderjyske grænseegn et besøg værd. Området, der er berømt for sine røde teglværker og vilde, uberørte natur, byder på mange fantastiske oplevelser langs Flensborg Fjord.

Har man mod på at se egnen til fods, er Gendarmstien, der ligger langs fjorden, et absolut must. Uanset hvilken retning man vælger at gå, er der mulighed for fantastiske oplevelser på ruten, der er delt op i fire etaper, som hver især er ganske unikke. Landskabet består nemlig af høje bakker og dybe slugter, der gemmer på alt fra sjældne fuglearter til gamle gravhøje. 

På Benniksgaard Hotel & Restaurant i Rinkenæs, kan man tage sig en runde golf, med udsigt ud over fjorden, eller smage på forskellige sønderjyske specialiteter i hotellets gårdbutik. Et stenkast derfra ligger Sønderhav, hvor man kan nyde den smukke udsigt ved Okseøerne. 

Vil man hellere dyrke bylivet, danner både Flensborg og Sønderborg rammerne om den perfekte aften, med et væld af diskoteker, barer og restauranter i smukke, historiske omgivelser. Og er man taget over grænsen, hvor dagligvarer kan købes for billigere penge, benytter mange lejligheden til at fylde bilen med sodavand, øl og slik.

Lokker de eventyrlige oplevelser, bør turen gå forbi slotsbyen Gråsten, hvor det hvidkalkede slot står som en stille klippe iblandt den vilde skov, der grænser sig op til slotshaven. Det var her på slottet, at H.C. Andersen i 1845 skrev eventyret om Den lille pige med svovlstikkerne, og en statue af hende står på et gadehjørne lidt uden for bymidten. 

Ønsker man at overnatte i slotsbyen, ligger Hotel DET GAMLE RÅDHUS på torvet i Gråsten. Fra selvsamme torv kan man i sommerferieperioden – hver dag ca. kl. 11.45 – se livgarderne gå igennem byen, til vagtskifte på slotspladsen, under den kongelige families årlige besøg på slottet. Når Dronningen gæster byen, er der parade, med musikkorps og tambourkorps, på fredage kl. 12.00. Slotshaven er i sig selv en seværdighed, og den er åben for gæster, når kongefamilien ikke bor på slottet. Ved slotshaven ligger også Den Kongelige Køkkenhave, som er åben hele sommerhalvåret.

Vil man opleve historiens vingesus, skal man passe på ikke at blive blæst omkuld på Dybbøl Banke, som ligger 5 min. kørsel fra Sønderborg centrum og den smukke havnepromenade, hvor turister såvel som lokale, nyder udsigten over en is eller en fadøl. Det historiske område, hvor det fatale slag i 1864 fandt sted, kan genopleves på historiecenteret Dybbøl Banke, der har rekonstrueret det dramatiske slag, der efterlod nationen i knæ. Det er også her på banken, at Dybbøl Mølle ligger. Møllen er blevet genopført flere gange, efter den blev ødelagt i de voldsomme, slesvigske krige og bruges i dag blandt andet til udstillinger og aktiviteter for store og små. Overalt i omegnen findes der gamle myter, sagn og spor fra krigen i 1864 – alt fra forheksede harer, granatsplinter og krigergrave kan opleves her. 

Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser.

GRÅSTEN SLOT,
KIRKEN & HAVEN

Nok er Gråsten en lille by,
men de store oplevelser ligger lige rundt
om det næste gadehjørne.

TÆT PÅ
SKOV & STRAND

RINGRIDNING I GRÅSTEN

- I sprudlende galop

UNIVERSE
SCIENCE PARK

GRÅSTENSKOVENE

- Byen med de gamle bøge

CATHRINESMINDE
TEGLVÆRKSMUSEUM

OPLEVELSER I SØNDERJYLLAND

VELKOMMEN TIL GRÅSTEN

I Gråsten mødes den sønderjyske charme og slotsbyens romantik med pulsen fra de kontinentale storbyer,
der ligger et stenkast herfra. Her smelter grænselandets dynamik og kultur sammen med landlig idyl og storslået natur.

I Gråstens forenes kostbar kulturarv som et nationalæble, et kongeligt sommerresidens
og grænselandets særlige historie med globalt udsyn, virkelyst og et moderne liv, der her får rod, sjæl og dybde.
Måske er det derfor, at Gråsten i århundreder har tiltrukket såvel kongelige som kunstnere og kreative sjæle.
For her er både plads til at tænke store tanker, til det nære og vedkommende og til at være sig selv.
Her er plads til dit eget lille kongerige.

Gråsten byder på utallige oplevelser, når du f.eks. vandrer i gendarmernes fodspor på den smukke gendarmsti,
går på opdagelse i de dybe skove eller træder ind i slotshavens magiske verden.
Eller oplev alle de stolte traditioner og festligheder, som vi i Gråsten særligt værner om
– som når vi holder æblesejlads på fjorden, pynter byen til den årlige æblefestival,
får besøg af hundredvis af gamle modeller til oldtimerløb eller holder middelalderens ringriddertradition i hævd.
Du vil ikke være her længe, før du fornemmer en særlig stemning af varme, åbenhed og nærhed
– og vi står naturligvis klar med en velkomst, der er en konge værdig.

Vil du vide endnu mere om
Gråsten og omegn?