Lokker de eventyrlige oplevelser, bør turen gå forbi slotsbyen Gråsten, hvor det hvidkalkede slot står som en stille klippe iblandt den vilde skov, der grænser sig op til slotshaven. Det var her på slottet, at H.C. Andersen i 1845 skrev eventyret om Den lille pige med svovlstikkerne, og en statue af hende står på et gadehjørne lidt uden for bymidten.
Ønsker man at overnatte i slotsbyen, ligger Hotel DET GAMLE RÅDHUS på torvet i Gråsten. Fra selvsamme torv kan man i sommerferieperioden – hver dag ca. kl. 11.45 – se livgarderne gå igennem byen, til vagtskifte på slotspladsen, under den kongelige families årlige besøg på slottet. Når Dronningen gæster byen, er der parade, med musikkorps og tambourkorps, på fredage kl. 12.00. Slotshaven er i sig selv en seværdighed, og den er åben for gæster, når kongefamilien ikke bor på slottet. Ved slotshaven ligger også Den Kongelige Køkkenhave, som er åben hele sommerhalvåret.
Vil man opleve historiens vingesus, skal man passe på ikke at blive blæst omkuld på Dybbøl Banke, som ligger 5 min. kørsel fra Sønderborg centrum og den smukke havnepromenade, hvor turister såvel som lokale, nyder udsigten over en is eller en fadøl. Det historiske område, hvor det fatale slag i 1864 fandt sted, kan genopleves på historiecenteret Dybbøl Banke, der har rekonstrueret det dramatiske slag, der efterlod nationen i knæ. Det er også her på banken, at Dybbøl Mølle ligger. Møllen er blevet genopført flere gange, efter den blev ødelagt i de voldsomme, slesvigske krige og bruges i dag blandt andet til udstillinger og aktiviteter for store og små. Overalt i omegnen findes der gamle myter, sagn og spor fra krigen i 1864 – alt fra forheksede harer, granatsplinter og krigergrave kan opleves her.
Mulighederne er mange, og det er kun fantasien, der sætter grænser.