Byen med de gamle bøge

GRÅSTENSKOVENE

BYEN MED DE GAMLE BØGE

Hestevogne, troldænder og storslået natur. Et hvidt slot, bøgetræer og gastronomi i grønne omgivelser. Gråsten er et vaskeægte eventyr.

I Danmark har vi ingen høje bjerge, til gengæld har vi høje bøgetræer. I skovene omkring Gråsten, findes der nogle, der strækker sig næsten 40 meter op i luften. Det er Hingstbjergbøgene, der slog sine rødder helt tilbage i 1732, og som kan findes i Dyrehaven, der er en del af skoven, som står urørt. Dyrehaven grænser sig op til Slotssøen, hvor det smukke, hvidkalkede slot tårner frem i den vilde skov, og som en rolig klippe står omgivet af bølgende, mørkegrønne træer. Går man ud igennem den sorte havelåge, som separerer slotshaven fra skoven, er der flere forskellige stier, man kan følge. Afhængig af vejen man følger, kan man støde på Karpeegen, Hertugbøgen, De Tre Søstre eller måske Den Tykke Fyr eller Boblegranen. Her i skoven har træerne navne og er en seværdighed i sig selv.

Begiver man sig mod Magrethesøen i maj eller juni, kan man på engene, der omslutter søen, se smukke orkideer, der blomstrer på netop denne årstid. Troldænder, syvsovere og frynseflagermus lever her. Syvsoveren, en lille gnaver der bor i trætoppe, er fredet og sjælden i grænselandet. Men i disse skove kan de ses, hvis man altså husker at kigge opad. Troldænderne med de skriggule øjne og det hvide vingefang, er derimod et almindeligt syn i skovsøerne. Særligt om vinteren bliver Slotssøen fyldt af de særprægede dykænder, der flokkes i tusindvis.

Bliver man træt af at gå, kan man være heldig at blive samlet op af en hestevogn, der om sommeren tager passagerer med på skovtur rundt om søerne.

Ved den ydre slotsmur, skal man udover de mange mindesmærker fra 2. verdenskrig, bemærke en særlig skulptur på hjørnet af Slotsgade og Fredensgade. For på en skrånende stentrappe, sidder Den Lille Pige Med Svovlstikkerne. I 1845 boede H.C. Andersen på Gråsten Slot, og det var på slottet at han skrev eventyret, der i dag er en verdensberømt, hjerteskærende historie, om en fattig pige, med drømme så levende som ilden i hendes svovlstikker.

For nok er Gråsten en lille by, men de store oplevelser ligger lige rundt om det næste gadehjørne.