Ringridning

RINGRIDNING I GRÅSTEN

GRÅSTEN RINGRIDNING

I sprudlende galop

Ringridning i Gråsten er en perlerække af begivenheds-rige dage, lige så krydret og proppet med traditioner som de sprøde ringridere, der syder på DET GAMLE RÅDHUS’ grill, i en af sommerens festligste weekender.

Torvedage, Harley Davidson Træf og Oldtimerløb. Gråsten byder på mange forskellige festlige arrangementer i løbet af sommeren, men særligt den årlige ringriderfest midt i juli er en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for. 

I dag er ringridning lig med hesteoptog, sommerstemning, musik og grillpølser, men i middelalderen var ridderturneringen en adelig, og ikke mindst drabelig, begivenhed. Selvom traditionen er mere fredelig i dag, gælder det stadig om at få den eftertragtede krans om halsen. Det virker enkelt, men er faktisk temmelig svært. I galop skal rytteren ride igennem galgen og med sin lanse ramme alle de små ringe, for at han kan kåres som ringriderkonge. Ringen skal blive siddende på spidsen af lansen, indtil rytteren er kommet i mål.

At blive kåret som ringriderkonge kræver en ganske særlig kombination af koncentration, præcision og motorik. Noget som især Kong Christian den 4. mestrede. 

Hvis ikke dette er egenskaber, man besidder, er der heldigvis rig mulighed for at spise pølser og drikke fadøl, hvor koncentration og motorik ikke er et krav. Præcision er dog en fordel.

Heldigvis er ringridning ikke kun for de voksne. Der er gode muligheder for, at de mindste også kan være med til hest, og som sædvanligt afholdes der også cykelringridning, hvor børn i forskellige aldersgrupper, kan deltage i løjerne. Selvfølgelig på smukt pyntede cykler.

Ringridning er en blanding af nye og gamle, tyske og danske skikke – og det er især den sønderjyske ringriderpølse et fremragende eksempel på. Pølsen, som er skabt på tyske opskrifter, kendetegnes ved den gode kvalitet. Som de forrige år, vil Kongefamilien, tage imod dystens hvidklædte ryttere foran Gråsten Slot.

Der er lagt op til et brag af en fest, og DET GAMLE RÅDHUS glæder sig til at bidrage med lækker mad og kolde drikkevarer, når Ringridning i Gråsten løber af stablen hvert år i midten af juli.