Sønderjysk Kaffebord

'SYNNEJYSK KAFFEBOE'

DET ÆGTE SØNDERJYSKE KAFFEBORD

En sød tradition

Enhver gæst eller turist i Sønderjylland må ikke snyde sig selv for det sønderjyske kaffebord. Gå ombord i en overdåd af lækre kager, og smag på en ægte sønderjysk tradition.

Da Sønderjylland i 1864 blev en del af Preussen blev der afholdt mange nationale møder. Men de preussiske myndigheder tillod ikke spiritus-bevilling til de kroer, hvor de dansksindede mødtes. Derfor byggede man i stedet forsamlingshuse, hvor de danske møder kunne afholdes.

I forsamlingshusene blev der serveret kaffe og forskellige kager, som de deltagende selv medbragte. Det blev hurtigt til lange kageborde med alverdens småkager, tærter og lagkager – og mange steder opstod der nærmest skarp konkurrence blandt de deltagende kvinder. I en tid, hvor hårdt fysisk arbejde og spartansk mad var hverdagskost for de fleste danskere, blev det overdådige kaffebord hurtigt en festlig begivenhed, som man glædeligt så frem til.

Under 2. Verdenskrig blev det sønderjyske kaffebord igen populært. Det blev forbudt at holde møder – men ikke kaffebord – så sønderjyderne brugte dette hul i loven til at mødes lovligt – medbringende friskbrygget kaffe og hjemmebagte kager.

Vidste du?
• Det traditionelle sønderjyske kaffebord består af minimum 21 forskellige kager; syv tørre kager, syv bløde kager og syv hårde kager.

• ’Stop Pommel’ eller stopboller i gamle dage blev serveret for at sikre, at karlenes værste sult blev stillet, før de øvrige kager kom på kaffebordet?

• Et ægte sønderjysk kaffebord afsluttes med den lette kage ’Ingenting’, for – som navnet antyder – så fylder den ingenting, og det er der altid plads til, også selvom man har smagt 20 kager forinden.

Andre eksempler på sønderjyske kager er:
Katøffelkaach mæ Æfel – [Kartoffelkage med æble]
Appelsin Sankaach – [Appelsinsandkage]
Brø’tårte – [Rugbrødslagkage]
Strifftårte – [Stribekage]
Gooj Raj – [Gode Råd]
Kys & Klap – [Kys og Klap]

Vil du også smage en overdåd af kager?
– Så kig forbi DEN GAMLE KRO i Gråsten, som serverer et ægte sønderjysk kaffebord på udvalgte dage i løbet af året.

Se mere information om datoer og tilmelding her.

Find mere information om Gråsten og Sønderjylland
hos Gråsten Turistinformation, Torvet 8, 6300 Gråsten.